- Autor: emveanclova
- Doba přípravy (min.): 30
- Uživatelský recept
- Porce: 2.00
Ingredience
Potravina | Množství (g/ml) |
---|---|
Mrkev | 350 |
Žampiony | 200 |
Para ořechy (nesolené) | 30 |
Olej olivový | 3 |
Česnek | 5 |
Sójová omáčka | 3 |
Med | 5 |
Voda | 150 |
Energetická hodnota celkem: 1820 kJ
Bílkoviny (g): 14,
Tuky (g): 24,
Sacharidy (g): 41,
SAFA (g): 5,
Cukry (g): 26,
Vláknina (g): 16,
Sůl (g): 1
Energetická hodnota na 1 porci: 910 kJ
Bílkoviny (g): 7, Tuky (g): 12, Sacharidy (g): 20.5, SAFA (g): 2.5, Cukry (g): 13, Vláknina (g): 8, Sůl (g): 0.5
Postup přípravy
INGREDIENCE na 2 porce: Jedna velká mrkev nebo 2-3 menší mrkve. Čerstvé Portobello hnědé nebo klasické žampiony (menší vanička, cca 6-8 žampionů) ½ šálku natural kešu ořechů (namočených na cca 2 hodiny do studené vody) Panenský olivový olej Pravá sojová omáčka Tamari bez lepku (nejlépe BIO) Česnek, česnek medvědí, kayenský pepř nebo chilli (používám také ráda řeckou směs na tzatziki). Mleté sušené houby (lze vynechat). Sůl (nerafinovaná mořská sůl bez přidaného jódu nebo růžová himalájská, keltská či vulkanická sůl). Raw agáve sirup (příp. včelí med nebo javorový sirup apod.) POSTUP: Nejprve vytvoříme marinádu na žampiony. Na dno uzavíratelné krabičky dáme olivový olej (cca 3 polévkové lžíce), trochu soli, tzatziki koření (nebo česnek či česnek medvědí), lžíčku Tamari sojové omáčky, lžičku raw agáve sirupu a promícháme. Očistíme žampiony, nakrájíme je na plátky a vložíme do krabičky s marinádou. Uzavřeme a opatrně protřepeme krabičku, aby se marináda dostala ke všem žampionům. Marinujeme 1-3 hodiny, raději v ledničce. Až jsou žampiony proleželé, vysypeme je do mixéru/robotu, přidáme namočené kešu ořechy a rozmixujeme do krémova. Dle potřeby přidáme trošku vlažné vody. Ochutnáme a případně dosolíme, v zimním období přidáme trošinku kayenského pepře nebo chilli. Pokud máte mleté sušené houby, přidejte ještě lžičku a vše znovu rozmixujte. Hotovou omáčku dáme do nějaké hlubší mísy. Nyní vytvoříme špagety. Očistíme mrkev a na spiralizéru vytvoříme špagety (pokud nemáme spiralizér, můžeme nastrouhat na struhadle nebo pomocí škrabky na brambory vytvořit širší nudle). Špagety vložíme do mísy s omáčkou a promícháme. Můžete servírovat, ozdobené například čerstvou petrželkou nebo jinou oblíbenou bylinkou. V zimním období můžete špagety s omáčkou opatrně nahřát ve vodní lázni, do 42 °C, a podávat je takto teplé. Můžete je také nechat cca hodinu odležet v lednici, aby se chutě špaget s omáčkoiu více spojily a servírovat až poté.
Mohlo by vás zajímat:
Komentáře je možné psát až po přihlášení.